Dreams don't work unless you do

5 smoesjes om niet te gaan sporten

22 oktober 2017
5 smoesjes om niet te gaan sporten Blogger Gwendy

Zondagochtend 9.00 uur. In de kamer naast ons hoor ik Jazz haar wekker blaten (het is een schaapje). Nog geen seconde later hoor ik haar blote voetjes over het laminaat naar onze kamer rennen. De deur van onze slaapkamer gaat open en op volle geluidssterkte zegt Jazz: “Goedemorgen papa en Gwendy, het is tijd voor een familieknuffel!!” Heerlijk om zo wakker te worden, maar het geluksmomentje is van korte duur. Ik moet opstaan, want over een half uur begint mijn verplichte 12 weeks 2 coverbody training. Oh, ik wil echt niet opstaan! Meteen schieten er allerlei smoesjes door mijn hoofd waarom ik zou kunnen blijven liggen.

Smoesjes. Je kent ze wel. Excuses om niet te gaan sporten. Ik ben moe, ik heb geen zin, het regent… Vanochtend waren ze allemaal van toepassing. Toch schop ik mezelf uit bed, werk nog een volkoren broodje met pindakaas naar binnen en stap in mijn sportoutfit op de scooter. Ik ben inmiddels op de helft van het 12 weeks 2 coverbody programma en weet mezelf elke week weer te motiveren om minimaal drie keer te trainen. “Hoe doe je dat toch?”, word me regelmatig gevraagd. En meestal wordt die vraag gevolgd door een betoog waarom het diegene niet lukt. Dat inspireerde me. In deze blog daarom vijf smoesjes om niet te gaan sporten, maar ook vijf tips om dat vooral wel te doen.

 1. Ik heb geen tijd
  Deze staat met stip op nummer 1. Iedereen heeft het altijd druk. Met werk, met de kinderen, het huishouden… Dat lijstje is makkelijk aan te vullen. Maar tijd kan je natuurlijk maken. Zet je wekker bijvoorbeeld iets eerder en begin de dag met een morning run of een full body workout. Een kwartiertje bewegen is al een goeie start. En als bonus kan je je de rest van de dag beter focussen en verbrand je meer dan wanneer je op een oor blijft liggen.
 2. Ik heb geen zin
  Deze maanden vind ik niet de makkelijkste om mezelf te motiveren. Het is ’s ochtends pas laat licht en het wordt ’s avonds steeds vroeger donker. Mijn bed ligt daarom nog lekkerder dan anders en de bank, met een dekentje en Netflix, klinkt extra aantrekkelijk. Zorg daarom voor een stok achter de deur. Ga samen met een maatje of in teamverband sporten. Of vertel je partner dat je soms wat extra aanmoediging nodig hebt. Ik beloof je dat je extra trots op jezelf bent aan het einde van de workout.
 3. Ik ben moe
  Zowel ’s ochtends als ’s avonds is vermoeidheid een veel voorkomend smoesje. En ik begrijp het volkomen hoor. Ook hier werkt het seizoen niet mee. Mijn energielevel ligt in deze sombere dagen echt een stuk lager dan in de zomer. Maar goed… sporten kan je juist energie geven. En een voldaan gevoel. Daarbij komt dat je extra lekker slaapt na lichamelijke inspanning.
 4. Het regent
  Je huid is waterproof. No worries! Vanochtend was het perfecte voorbeeld. Een bootcamptraining van een uur volop in de regen. Nee, het is niet ideaal en nee, het voelt niet lekker als je in een plas je situps doet, maar die lekkere warme douche thuis… Dat is je beloning.  En voor als je dit echt niet ziet zitten. Lang leve buienradar. Negen van de tien keer kan je wel ergens een half uurtje tussen de buien door gaan hardlopen.
 5. Ik vind een abonnement bij de sportschool te duur
  Tsja, sommige abonnementen zijn inderdaad redelijk prijzig. Zeker als je nooit gaat en in feite de sportschool gewoon sponsort. Maar denk niet te moeilijk. Ga bijvoorbeeld thuis sporten. Type op Youtube ‘thuis workout’ en de keuze is reuze. En laten we niet vergeten dat een rondje (hard)lopen door het park ook gewoon gratis is.

Mindset is alles

Smoesjes verzinnen is simpel. Ze weerleggen in feite nog simpeler. Als je maar wil. Het begint daar ergens tussen je oren. Mindset! Als je iets wil, moet je er ook actie op ondernemen. Zoals ik in een van mijn blogs van vorig jaar quote: “Je krijgt niet de kont die je wil door erop te blijven zitten.” Work that ass! En het lijkt nu misschien alsof ik makkelijk praten heb, maar ook ik loop regelmatig tegen dingen aan.

Je krijgt niet de kont die je wil door erop te blijven zitten.

Neem nou gisteren. Gezellig met zijn drietjes naar Kinderen voor Kinderen in Rotterdam en op de terugweg even langs de McDonalds. In mijn hoofd zei een stemmetje dat er ook veel eiwitten in een McChicken zitten. En dat een keer een milkshake nemen heus niet erg is. Met pijn in mijn hart heb ik een salade besteld. Met een flesje water. Daar zou ik trots op moeten zijn, maar toch at ik deze met lichtelijke tegenzin toen ik zag hoe Jaivey en Jazz van hun patatjes, saus en kipnuggets genoten.

Maar wat was ik vanochtend blij dat ik gisteren zo sterk was. Mijn gewicht was wederom gezakt en wel tot 57,6 kilo. Onder de 58. Yess! Dat was lang geleden. Op 12 september startte ik met 60,4 op de weegschaal, dus het gaat top!! Ongeveer een halve kilo per week eraf, dus gewicht verliezen op een verantwoorde manier. Stel je nou voor dat ik de smoesjes had laten winnen. Dan had ik ėn met een schuldgevoel gezeten ėn hoogstwaarschijnlijk een ander getal op de weegschaal gezien. Tuurlijk had ik mijn milkshake met genot tot de laatste drup opgeslurpt, maar dat plezier is maar voor even. Kijk naar de lange termijn! Succes begint met zelfdiscipline en dus is het tijd om die smoesjes voortaan de deur te wijzen. Ik zag er een mooie quote van voorbij komen.

The first step of change is to become aware of your own bullshit.

Dus dat 😉 Fijne zondag nog!

XOXO Gwen

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Krystle/Batboy 1 november 2017 at 08:59

  Ik ben echt een niet sporter, had er vroeger al een hekel aan op school! Heb weleens een poging gedaan en samen met mijn vriendin een abonnement genomen, maar zat liever in de sauna haha

  • Reply Gwendy Richard 1 november 2017 at 09:01

   Haha, ook lekker! Ik had ook echt een hekel aan hardlopen. Nu doe ik het met veel plezier, dus het kan 😉

 • Reply Nicole Orriëns 1 november 2017 at 09:02

  Altijd leuk om die smoesjes te zien. Ze zijn allemaal heel herkenbaar.

 • Reply Sherry 10 november 2017 at 22:26

  Leuke smoesjesblog ;). Ik heb even hardop gelachen. 1 t/m 3 zijn zo van toepassing op mij. Ik haat sporten eerlijk gezegd ben ik zo lui dat ik geen zin heb om de deur uit te gaan. Ik ga liever baantjes trekken.

  • Reply Gwendy Richard 11 november 2017 at 15:43

   Iemand met mijn blog laten lachen… Daar word ik blij van! Thx! En ieder zn sport toch 🙂

 • Reply Dafne 12 november 2017 at 11:49

  Het hebben van een doel motiveert mij enorm! Dan heb ik geen smoesjes nodig. Heb ik een keer echt geen zin? Dan ga ik ook gewoon niet. Een training missen is zo erg nog niet.

  • Reply Gwendy Richard 12 november 2017 at 13:44

   Je hebt gelijk, soms moet je niet te streng voor jezelf zijn. Zolang je je motivatie maar niet kwijtraakt.

 • Reply Motivatie waar ben je? Ik kan je nergens vinden! - Blogger Gwendy 12 november 2017 at 13:49

  […] ik ga haar mijn dilemma voorleggen. Ik ken mezelf en als ik haar nu niet app, val ik terug op de smoesjes die ik een paar blogs hiervoor zonder moeite opsomde. Want ook ik heb ze allemaal weleens […]

 • Leave a Reply