Dreams don't work unless you do

Plantsoenloop 2017 – mijn leukste run tot nu toe!

6 november 2017

Afgelopen zaterdag deden Jaivey, Jazzlyn en ik mee aan de oudste en gezelligste loop van Groningen; de Plantsoenloop. Jazz liep de Chiquita Kidsrun van 1km (met Jaivey als coach) en ik de 4km wedstrijdloop. Zij ging er vandoor met een medaille, een podiumplaats en een grote beker voor haar dikverdiende tweede plaats. Ik ging naar huis met een medaille, een mooie tijd van 24:56 minuten en een goed gevoel over de leukste run tot nu toe. Hieronder lees je mijn verslag en waarom ik er zo van heb genoten.

Jaivey en Jazz bij de Plantsoenloop

9.15 uur – Startnummers halen

Vanaf 9.30 uur kunnen Jazz en ik onze startnummers ophalen bij de Nassauschool. En dus zitten we op tijd op de fiets. Het is koud en het miezert, maar ik heb geen zin om straks in de rij te moeten staan en in tijdnood te komen. Doordat we op tijd aanwezig zijn is dat ook niet aan de orde. Bij de stand waar je je startnummer af kunt halen, noemt Jazz haar nummer dat ik via de mail heb gekregen. Als de mevrouw achter de houten tafel met enveloppen vraagt of zij dan Jazzlyn is, reageert ze verbaasd met: “Huh, hoe ken jij mij?” Grappig die kinderlogica.

Hoppa, onze startnummers hebben we in de pocket, dus we kunnen meteen door naar de volgende stand. Daar krijgen we Jazz haar knalgele Chiquita Kidsrun
t-shirtje. Niet dat ze die aantrekt, want haar Kinderen voor Kinderen-trui vindt ze heus veel stoerder, maar freebees zijn altijd leuk om te krijgen. Onderweg naar de fiets zegt Jazz tegen me: “Ik kan echt niet wachten om te gaan hardlopen!” Heerlijk, dat enthousiasme! Eerst maar even terug naar huis om nog een broodje te eten en dan weer op de fiets om op tijd klaar te staan voor de start.

“Ik kan echt niet wachten om te gaan hardlopen!”

Klaar voor Plantsoenloop

11.00 uur – Klaar voor de start

Wanneer we rond 11.00 uur bij de Nassaulaan aankomen, horen we nog net het startschot voor de jongens van 4-5 jaar die net als Jazz de Kidsrun van 1 kilometer doen. De andere leeftijdscategorieën t/m 9 jaar zijn gemengd, maar bij de jongsten lopen de meisjes en jongens apart en omdat ze nog zo jong zijn mag er een ouder meelopen. Net als bij mij met de 4 mijl treedt Jaivey vandaag weer op als coach. Er staan al behoorlijk wat meisjes met hun papa of mama in het volgende startvak, dus Jaiv en Jazz sluiten gauw aan. Na ja, sluiten aan… Binnen no time staan ze al helemaal vooraan. Iets met winnaarsmentaliteit ofzo.

Het regent inmiddels dikke druppen en aan de lichaamshoudingen in het startvak te zien, hebben ze het allesbehalve warm. Ach, dat komt zo wel. Een kilometer rennen met die korte beentjes is nogal wat. Zo schattig om te zien dat de organisatie de allerkleinste hekkensluiters op een fietsje zet om ze zo over de finish te laten gaan en geen vertraging op te lopen met de planning.

Samen heuvel af tijdens de Plantsoenloop

11.17 uur – Chiquita Kidsrun

We tellen af van tien tot één en bij het startschot sprint Jazz weg met Jaivey erachteraan. Ik ben benieuwd! In augustus rende ze voor het eerst een wedstrijd met de Bommen Berendloop. Daar pakte ze een tweede plaats, maar dat was op een vlakke renbaan én een afstand van 600 meter. Nu loopt ze door het Noorderplantsoen over een aantal flinke heuvels en is de afstand bijna twee keer zo lang. Bo, mijn schoonzusje, en ik lopen ondertussen door naar de finish om daar te wachten op ons prinsesje.

Na ongeveer zes minuten zegt de omroeper dat de eerste lopers in zicht zijn en dan doemt daar een felroze Kinderen voor Kinderen-trui op. Jaaa, het is Jazz! Bo en ik moedigen Jazz aan en zien haar uitgeputte gezichtje oplichten als ze ons hoort en ziet. De hele run heeft ze met haar papa voorop gelopen, maar in de laatste 100 meter trekt het meisje achter haar nog een sprintje. Net geen eerste plaats, maar superknap en supertrots dat ze gewoon weer een podiumplek heeft te pakken!!

Podiumplaats Plantsoenloop

12.20 uur Podiumplaats

Het afgelopen uur hebben we lekker bij restaurant Zondag gezeten. Even rustig een drankje doen voordat mijn race gaat beginnen en Jazz haar beker in ontvangst mag nemen. De Plantsoenloop is een overzichtelijk event en het is dus niet verrassend dat de uitreiking iets eerder begint dan gepland. Gelukkig maar, want nu kan ik trots toekijken hoe ze staat te glunderen op het podium met haar beker. Nu snel naar de start, want daar moet ik binnen een paar minuten klaarstaan voor de wedstrijdloop van 4km.

12.25 uur – Ken je parcours

Daar staan we dan! Mannen, vrouwen, jong, oud… Een heel gemixt gezelschap staat klaar om te gaan. 125 deelnemers voor de 4km en 185 voor de 8 km Plantsoenloop. Zo te zien zijn het allemaal hele fitte mensen die letterlijk staan te trappelen om dit varkentje te wassen.  Op dat moment denk ik alleen maar… Als ik maar niet laatste wordt en … oh als die heuvels maar een beetje meevallen. 4 km binnen 25 minuten. Moet lukken dacht ik van tevoren. Daar heb ik ook op getraind, maar dan zonder heuvels. Daar had ik even niet over nagedacht. Ken je parcours Gwendy…

De Plantsoenloop gaat door het Noorderplantsoen. Een mooi park ten noorden van het centrum van Groningen. Het parcours is twee kilometer en afhankelijk van je afstand loop je dit rondje dus een aantal keren. Regelmatig loop ik een rondje door dit park of heb ik hier een bootcamptraining. Het is dus niet dat ik niet wist dat er een paar flinke heuvels aanwezig zijn. Sterker nog, ik sla ze altijd bewust over en tijdens de bootcamptraining hoop ik dat de trainer dat doet. Gevalletje ontkenning denk ik toen ik me voor deze loop opgaf.

Start wedstrijd Plantsoenloop

12.30 uur – Start 4 km wedstrijd Plantsoenloop

Normaliter zou ik gewoon aan de recreantenloop meedoen, maar dat kwam qua starttijd niet uit. Daarom dus de wedstrijdloop. Spannend! Ik hoor, voor de derde keer vandaag, het startschot en al schuifelend ga ik naar voren. Ik sta redelijk achteraan deze keer, dus het duurt even voordat ik vaart kan maken.  Maar geen haast. Mijn nettotijd begint pas te tikken zodra mijn BibTag, timing tag achterop je startnummer, registreert dat ik over de start ga. Snel schakel ik mijn sporthorloge in, ik zwaai nog even naar mijn achterban bij de start and off I go!

Ik heb mijn startnummer op mijn broek gespeld en, vanwege de kou, lastminute besloten mijn jasje aan te houden. Achteraf gezien had ik deze beter uit kunnen laten, want de zon begint spontaan te schijnen. Na ja, beter dan regen. Ik heb een lekker tempo te pakken en ik weet dat er nog een aantal mensen achter mij aan loopt. Mijn doel vandaag? Genieten en niet als laatste eindigen. Mijn lange mouwen bedekken mijn sporthorloge en ik besluit om deze tussentijds dan ook niet te gaan checken. Maar beter ook, want blijkbaar stond de gps pas na anderhalve kilometer ingeschakeld. Dat was echt een ergernis geweest als ik daar onderweg was achter gekomen.

Mijn doel vandaag? Genieten en niet als laatste eindigen.

De eerste ronde zie ik twee meiden voor me lopen die iets sneller gaan dan ik. Die wil ik bijhouden! De eerste heuvels zijn doable, maar ik neem me voor om opwaarts niet teveel energie van mezelf te vragen om naar beneden mijn snelheid weer te pakken. Ik zie mensen voor me die bovenaan kapot zijn en dan even gaan lopen. Zonde, want die heuvel naar beneden geeft je zoveel vaart. Daar haal ik ook een aantal mensen in. Overigens word ik weer regelmatig ingehaald door lopers van de 8km die onoverdreven twee keer zo hard gaan als ik. Niet door laten beïnvloeden, zeg ik tegen mezelf. Ik doe dit op mijn eigen tempo.

12.42 uur – Nog 2 kilometer te gaan

Gefocust tijdens Plantsoenloop

Het eerste rondje zit er bijna op, dus ik pak de linkerbaan. De rechterbaan kies je als je gaat finishen. In het publiek langs de hekken zoek ik mijn supporters. Ik zie ze staan en dat geeft me extra energie. Het tweede rondje geef ik de kindjes langs de weg allemaal een high five en lach ik naar de mensen die aanmoedigende dingen roepen. Tenminste… ik denk dat ze aanmoedigende dingen roepen. Eigenlijk zie ik alleen hun mond op een vrolijke manier bewegen, maar door mijn earplugs hoor ik alleen de beats van FunX Dance om het tempo erin te houden.

Ik merk dat ik minder snel loop dan de ronde hiervoor, maar één van de twee meiden die ik wilde bijhouden loopt nog steeds vlak voor me. Ik besluit haar in te halen en dat wordt een soort van onderling wedstrijdje. Zij voor, ik voor… Het wisselt elkaar om de zoveel meter af. Ik word er gek van, maar ik raak haar maar niet kwijt. Totdat we de laatste heuvel op moeten klimmen. Zij blijft achter en tegelijk met een oudere dame neem ik snelle kleine passen naar boven. Volgas naar beneden en dan het laatste stuk sprinten. Het einde is in zicht en op de teller van de finish zie ik 25:26 staan als ik er overheen ga.

12.55 uur – I did it!

Vlak na de finish krijg ik mijn medaille om mijn nek gehangen en een AA sportdrankje aangereikt van de organisatie. Ik  loop nog na te puffen als iemand over de hekken heen mij bij mijn arm beetpakt. Ik draai me om en doe mijn oortjes uit. Jaivey! Eerst krijg ik een dikke kus en dat zegt hij: “Goed gedaan, schat! Ben je tevreden?” Ik knik bevestigend. “Ja, zeker weten!”, antwoord ik met een big smile. “Ik heb een voorbeeld genomen aan jou tijdens de 4 mijl. Gewoon genieten!” Maar naast dat ik genoten heb, ben ik oprecht blij met mijn resultaat. Een nettotijd van 24:56 (dus binnen de gestelde 25 minuten) en acht mensen achter me gelaten. En had ik deze tijd neergezet bij de recreanten… Dan zat ik bij de snelste honderd van de bijna driehonderd deelnemers. Not bad, Gwendy. Not bad at all.

Nu eerst maar weer de focus op trainen en het resultaat van mijn 12 weeks 2 coverbody programma. Nog vijf weken te gaan tot de meting! En nog maar drie tot de fotoshoot bij Fotostudio87. Excited! Voor wat betreft de Plantsoenloop… Goed georganiseerd, leuk voor kids van bijna alle leeftijden, heerlijk overzichtelijk, leuk sfeertje en dus zijn wij er volgend jaar gewoon weer bij!

Wat is voor jou belangrijker? Meedoen of winnen? Ik ben benieuwd naar jouw mening! Mijn mening?

Het maakt niet uit dat je niet de snelste bent. Je bent altijd sneller dan iedereen op de bank.

 

You Might Also Like

43 Comments

 • Reply Lien 7 november 2017 at 09:36

  Wat goed van je zeg! Dat smaakt naar meer, toch?

  https://footprintsaroundtheworld.be/spam-blog-verdient-blog-extra-aandacht/

  • Reply Gwendy Richard 7 november 2017 at 09:49

   Absoluut! Ben al aan het kijken welk hardloopevent de volgende wordt 🙂

 • Reply Lodi 7 november 2017 at 09:42

  Wat goed dat je gelopen hebt, ik ben sinds kort weer aan het hardlopen, maar heb geen wedstrijd in gedachten. Ik heb jaren wedstrijden gelopen en eigenlijk geen zin meer in.

  • Reply Gwendy Richard 7 november 2017 at 09:49

   Goed bezig Lodi! Hoe komt het dat je daar geen zin meer in hebt? Waar haalde je het plezier eerst uit bij de wedstrijden?

 • Reply Sylvia 7 november 2017 at 11:01

  Mee doen is altijd de belangrijkste factor, tenminste, zo denk ik er toch over. Maar respect voor jou!

  • Reply Gwendy Richard 7 november 2017 at 11:10

   Zo denk ik er ook over! In hardlopen ga ik nooit de snelste zijn, maar dat hoeft ook niet. Het plezier en mijn eigen doelen behalen, vind ik als super!

 • Reply zebrazonderstrepen 7 november 2017 at 11:14

  wauw super goed seg! Ik helaas knie blessure, was ook zo goed bezig. Terug opnieuw beginnen zal zwaar zijn!

  • Reply Gwendy Richard 7 november 2017 at 20:02

   Oef, sterkte. Goed luisteren naar je lichaam en wanneer het weer kan weer oppakken. You can do it!

 • Reply Marjolein 7 november 2017 at 12:21

  Haha genieten en niet als laatste eindigen is inderdaad ook altijd mijn credo. Ik ben er zo niet goed in, maar het voelt achteraf zo fijn! Leuke blog!

  • Reply Gwendy Richard 7 november 2017 at 20:04

   Thx Marjolein! Achteraf is het idd fijn. Ondertussen blijf ik gewoon trainen om beter te worden.

 • Reply Nicole Orriëns 7 november 2017 at 12:58

  Ik ben niet snel genoeg om te kunnen winnen. En hoewel ik elke dag loop, doe ik eigenlijk nooit mee aan loopevenementen.

 • Reply A Fashion Taste 7 november 2017 at 12:59

  Heel goed van jou en je kan toch zo geniet van het hardlopen toch? Ik doe dat ook super graag.

 • Reply Nicole Orriëns 7 november 2017 at 13:04

  4 kilometer in 25 minuten vind ik trouwens een prettige tijd. Dat is inderdaad ook goed te doen als je niet supersnel bent.

  • Reply Gwendy Richard 7 november 2017 at 20:01

   Precies! Weer een mooie tijd om volgend jaar te verbeteren.

 • Reply Custodia Chineva 7 november 2017 at 19:41

  My Home town, zo leuk om de foto’s van plantsoen te zien, het brengt veel leuke hernerringen op. En wat knap van je dat je er van genoot heb …. leuk blog xx

  • Reply Gwendy Richard 7 november 2017 at 20:00

   Ah wat leuk dat je hier vandaan komt! Dankjewel voor je compliment.

 • Reply Marie-Lise (Reislustig.be) 7 november 2017 at 20:39

  wow, knap hoor! Ik kan nog geen 5 km lopen, dus ale respect :-)! Leuk verslag!

  • Reply Gwendy Richard 8 november 2017 at 09:42

   Ben je wel bezig met hardlopen, Marie-Lise? Iedereen begint ergens 🙂 Enne… thx!

 • Reply Heleen Verhoef 7 november 2017 at 20:55

  Ha Wendy,
  Ik vind het super te lezen wanneer iemand zo geniet van rennen. Ik vind het vreselijk, maar ga 16 dec wel meedoen aan de ugly sweater run in het Vondelpark a’dam. ik hou mijn hart vast… ik ren nl nooit! Het is 5 km. ben langzaamaan een soort schemaatje ah doen in mijn gym..maar van harte gaat t nog niet en na 1 minuut op 10 km uur loop ik al te hijgen..Dat wordt wat..
  maargoed, ik ga wel mijn best doen en hopelijk heb ik ook wat supporters aan de kant of vriendinnen die mijn haas willen zijn haha.

  Succes met je 12-weken programma, cool!!! ben benieuwd!

  • Reply Gwendy Richard 8 november 2017 at 09:41

   Haha… Die kende ik nog niet. Ik ga zo meteen opzoeken wat voor loop het is. Tip: Doe het met kleine stapjes. 10 km per uur is hard hoor. Zet ‘m eerst maar ’s op 8 kilometer per uur als je je schema volgt. En ach… je tijd is niet belangrijk… Lekker genieten en vergeet niet te lachen als je de finish overkomt. Daar wordt vaak een foto gemaakt 😉

 • Reply Danella 8 november 2017 at 00:10

  Wauw goed gedaan! Leuk om te lezen hoe je de dag hebt beleefd.

 • Reply Beau Bewust 8 november 2017 at 09:08

  Super van je zeg! Hardlopen is niet helemaal mijn ding maar het lijkt me heerlijk als het je passie is 🙂

  • Reply Gwendy Richard 8 november 2017 at 09:37

   Thx! Het is van mijn grootste ergernis naar mijn passie gegroeid. Grappig he hoe zulke dingen kunnen lopen. Wanneer je ergens beter in wordt, vind je het vaak ook leuker.

 • Reply mirteblogt 8 november 2017 at 15:16

  Super gedaan zeg! Zelf hardloop ik ook en vind dit ook leuk om te lezen:)

  • Reply Gwendy Richard 8 november 2017 at 15:39

   Wat leuk om te ‘horen’, Mirte! Doe je ook wel ’s mee aan events?

 • Reply Naomi 9 november 2017 at 08:26

  Super goed gedaan!! Ik zelf vind meedoen ook belangrijker als winnen. En.. als je maar plezier hebt in wat je doet!

 • Reply Irma 9 november 2017 at 09:16

  Wat super goed gedaan zeg! Complimenten!

 • Reply Fleur 9 november 2017 at 09:59

  Gefeliciteerd, wat een leuke run en dan ook nog met een beker naar huis

 • Reply Fromcouchgirltofitnessgirl 9 november 2017 at 12:22

  Wat leuk geschreven snap dat je ervan genoten hebt en op maar de volgende

  • Reply Gwendy Richard 9 november 2017 at 12:26

   Zo is het! Gezien de weersomstandigheden denk ik dat ik pas in het voorjaar weer meedoe met een event, maar ik blijf zeker trainen 🙂

 • Reply Eline 9 november 2017 at 12:42

  Waw fantastisch gedaan! Wat fijn dat jullie met z’n allen meededen.

 • Reply Wanda 9 november 2017 at 22:42

  Au, die laatste opmerking… je hebt wel gelijk hoor! En ik neem mijn petje dan ook voor je af dat je het volbracht hebt en dan ook nog in zo’n super mooie tijd! Zelf wandel ik wel veel maar hardlopen was als kind al niet mijn ding en nu zie ik mijzelf het helemaal niet meer doen.

  • Reply Gwendy Richard 10 november 2017 at 12:43

   Je bent in beweging, Wanda! Dus das altijd goed. In welke snelheid dat ook is. Thx voor je complimenten!

 • Reply Krystle/Batboy 10 november 2017 at 11:11

  Wat leuk zeg om dit samen te doen! En ze heeft het super goed gedaan, geel erg knap!

  • Reply Gwendy Richard 10 november 2017 at 12:46

   Nog niet alle hardloopevents zijn vanaf 4 jaar, maar daar waar het kan, doet ze mee. Echt super!

 • Reply Neeltje | Thoughts in Style 10 november 2017 at 13:24

  Wat knap! Super goed gedaan 🙂

 • Reply Hanneke 10 november 2017 at 17:36

  Wat ontzettend goed van je zeg! Ik ben niet gek op hardlopen maar heb veel respect voor iedereen die het doet 🙂

 • Reply Gabrielle 10 november 2017 at 18:18

  Goed gedaan! Ik vind het belangrijker om mee te doen, dan te winnen.

 • Reply Dhini 10 november 2017 at 21:29

  Wat goed van je. Superleuk ook om dit samen te doen.

 • Reply Kevin 11 november 2017 at 18:38

  Wat super goed dat je mee hebt gedaan… mee doen is inderdaad belangrijker dan winnen.. vorig jaar heb ik de kika run gedaan ook erg fijn om mee te doen

  • Reply Gwendy Richard 12 november 2017 at 13:44

   Oh wat leuk! Hoeveel kilometer was die en waar?

  Leave a Reply