Throwback blog

Twarrel, scharrel, kwarrel

8 oktober 2015

Op 25 juni 2013 schreef ik een blog over het studentenjargon in Delft als het gaat om scharrelen en de verschillende fases die je daarin doorloopt. Een maand later werd een verkorte versie als lezerscolumn in de Metro geplaatst. Leverde me nog 100 eurie op ook! Ik denk dat dit één van mijn best gelezen blogs is geweest, dus daarom post ik deze als allereerste ‘Throwback blog’. Welke van mijn blogs zou jij nog een keertje willen lezen? 

Bijna al mijn vrienden zijn jonger dan ik. Geen probleem. Mijn babyface en mijn jonge geest zijn mijn redding. Want op bijvoorbeeld het jaarlijkse feest, StuDuction, georganiseerd door en voor studenten in Delft val ik niet op als bijna 31-er. Zeker niet omdat ik de juiste techno-moves bezit en op het eerste gezicht gewoon een van hen ben. Een chick die met haar studievrienden aan het genieten is van een mooi feestje. Who cares dat ik nooit aan de universiteit gestudeerd heb, 10 jaar ouder ben en ze heb leren kennen toen ik hun reisleidster in Sunny Beach was.

Maar goed. Niemand die er iets van merkt. Totdat er studentenjargon wordt gesproken. Dan raak ik het spoor bijster. Als ik vraag waar ik na het feestje kan crashen, biedt een vriend heel aardig aan dat ik wel in zijn bed mag slapen. Tenzij zijn kwarrel blijft logeren , voegt hij eraan toe. Dan wordt het een luchtbedje en een slaapzak. “Oh natuurlijk, je kwarrel”, zeg ik alsof ik meteen begrijp wat hij bedoelt. Hij ziet aan mijn blik dat dit niet het geval is. “Kwarrel staat voor kwalitatieve scharrel. We hebben regelmatig seks, we hebben voor de rest niks, maar er is potentie tot meer.” Hij vertelt het bloedserieus, maar ik schiet in de lach. Gradaties in scharrelen. Tsja, je bent nooit te oud om te leren.

Mijn onwetendheid triggert hem. “Gwen! Dat weet je toch wel? Heb je ook nog nooit van een twarrel gehoord?” Een twarrel? Uhm nee, ik heb geen flauw idee . Heel even krijg ik het idee alsof ik onder een steen heb geleefd, maar dit is gewoon een typisch gevalletje generatiekloof. Maar hier wil ik meer over weten. Nieuwsgierig als ik ben vraag ik hem de oren van het hoofd. Ik krijg een snelcursus op het gebied van studenten in de liefde en de bijbehorende termen.

Een twarrel is een twijfelachtige scharrel. Op het moment dat je elkaar vaker ‘regelt’ – als in zoenen/vozen/etc. – ben je geupgrade tot scharrel. Niet als het wibraseks was, want een kwalitatief slechte one night stand leidt uiteraard tot niets. Wanneer je meer van elkaar wil dan alleen seks, maar nog niet toe bent aan de volgende stap word je elkaars kwarrel. Dan heb je een hall pass om ‘vreemd’ te gaan. En als je exclusiviteit wilt krijg je een relatie. Toch? Hoho… Zo snel gaat dat niet in studentenland. Dan heb je eerst nog de proeftijd. De prela. Juist, als in pre-relatie. Even oefenen voor het echte werk zeg maar. Totdat je definitief hebt besloten dat je elkaar leuk genoeg vindt voor een rela. Het eindstation. De relatie.

De volgende ochtend word ik wakker gemaakt door de man met de hamer. De drank is me naar het hoofd gestegen, maar dat is meestal het resultaat van een topavond. Als ik rechtop ga zitten en me uitrek zie ik dat er zo’n zes man in de kamer liggen. De een op een luchtbedje en weer een ander ligt, allesbehalve comfortabel, opgevouwen in een fauteuil. Er hadden meer mensen een slaapplek nodig zie ik wel. Wat een geluk dat ik in een bed mocht slapen. De telefoon van degene naast me gaat. Het is zijn huisgenoot. Nog half slapend vertelt hij dat hij vannacht lijn 148 naar huis heeft genomen. Wanneer hij heeft opgehangen vraag ik hem waarom hij in hemelsnaam de bus heeft genomen. Het feest was nog geen 300 meter verderop. Hij kijkt me aan en zegt met een sneaky glimlach: “Codetaal Gwen, codetaal…”.

Bijna voel ik me oud. Vroegah was alles anders. Toen was het simpel. Dan vroeg je simpelweg uit het niets verkering. Dan zei je ja en dan was het leuk zolang het leuk was. En anders maakte je het uit. Allemaal zonder teveel drama, issues, benamingen van de verschillende fases en codetaal. Toch vind ik het maar wat grappig hoe dingen veranderen. En die generatiekloof neem ik wel voor lief. Hoe bedoel je ‘op een oude fiets moet je het leren’? Die nieuwe fietsen van tegenwoordig vinden het wiel zelf wel uit. Maar ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Je bent zo oud als dat je je voelt. You don’t stop having fun when you get old. You get old when you stop having fun!

You Might Also Like

Leave a Reply